3 simpele wereldverbetertips van mijn kids

20-03-2019

Mijn kinderen (een toffe dochter van 7 en twee fijne pleegzonen van 9 en 11) zijn milieubewust van nature, of zo lijkt het toch. 

Een plastiek zakje in de winkel, pffff...dat is zo passé voor mijn wereldverbeteraars. 

En daar ben ik fier op, heel fier! Maar soms zorgt het ook voor gefronste wenkbrauwen, als je iets gaat drinken en ze hun kerstcadeautje bovenhalen bijvoorbeeld. Maar in die kinderkopjes klopt het allemaal, we moeten gewoon beter zorgen voor onze planeet: hoe raar sommige mensen daar ook van opkijken. 

Doe mee met hen en begin klein.

Enkele tips van mijn kroost om klein te beginnen:

1. "Vele kleintjes maken een groot": begin klein, letterlijk en figuurlijk (een topic dat ook bij de kroost erg leeft momenteen: 'letterlijk he Sarah, Letterlijk!'). Letterlijk: ga voor de kleine veranderingen in je dagelijkse leven. Of het nu die wasbare billedoekjes zijn, een schoteldoek gebruiken in plaats van keukenpapier, een herbruikbare tas, groetenzakje of broodzak meenemen naar de winkel of nog iets anders. Die kleine dingen van alle dag tellen al snel op. 
Figuurlijk(er) klein

Start vroeg met het goede voorbeeld te geven en uit te leggen waarom je bepaalde keuzes maakt. 

Kinderen pikken die andere mindset zo snel op en gaan er helemaal zelf mee aan de slag (en hun creatieve kinderbrein kan zoveel moois bedenken. Zie hieronder!) 


2. Ga voor "Nee dank u."

Zo verbaasden de kinderen mij (en de verbouwereerde serveerster nog meer) toen ze samen besloten bij een 2de drankje er fijntjes op te wijzen dat ze hun vorige rietje wel zouden hergebruiken, "Nee dank u mevrouw, al dat plastiek is slecht voor de het milieu, ik heb al een rietje hoor, ik hoef geen nieuw", merkte er eentje fijntjes op na ruim beraad met Zus en Broer. Ja, dat kan dus gewoon ook... dat ik daar zelf nog niet aan gedacht had. Ik was er zo door bewogen dat we op zoek gingen naar een herbruikbaar alternatief. Het werden hier RVS-rietjes: ze lagen bij ons onder de kerstboom en waren een mega hit! 

3. Verhef het doorgeven/hergebruiken van je oude spullen/kleding tot een kunstvorm.

Ze vinden het hier geweldig, elkaars kleren doorkrijgen. Het is hier eigenlijk iets heel symbolisch geworden voor hen en ze putten er de moed uit om af en toe te ontspullen: Je geeft je spullen een liefdevolle nieuwe toekomst, maakt plaats voor iets nieuws in je leven EN (in het geval van de afdankertjes doorkrijgen van je grote broer/zus) het betekent dat jij groot genoeg bent om iets van je broer of zus af te kunnen dragen Heerlijk vind ik het, als ze met enige emotie, maar ook veel liefde hun oude spulletjes uit de kast halen en doorgeven aan de volgende in de rij, of ermee naar de tweedehandswinkel om de hoek trekken (met de spullen van de jongste bijvoorbeeld, of het overbodig geworden speelgoed).

En dan eentje dat ik van "onze middelste" en veruit de meest hardcore activist van de 3 toch ook MOEST vermelden, ook al is het voor velen misschien geen simpele of kleine tip... Eet plantaardig, laat op zijn minst vlees staan en maak echt het verschil (dixit hij, niet wij :-)). Hij besloot in de zomervakantie vegetariër te worden en houdt sindsdien (op 1 dipje van 2 dagen ten gevolge van Kipnuggets na) hardnekkig vol, hoewel het de grootste vleeseter van ons allemaal was. Hij doet het echt uit overtuiging en dat vind ik zo straf, dat ik het met jullie wil delen bovenop hun 'klein en simpel'-tips. Als je echt het verschil wil maken, denk dan eens aan de kuikentjes in de zoo.* 


*En wie daarover meer uitleg wil: die zal het hem zelf eens moeten komen vragen! :-)


Sarah, Mic Mac Madam Mechelen