4 mythes rond wasbare luiers doorbroken

04-12-2019

1. De geitenwollensok-mythe

Mensen schrikken vaak als ik zeg dat wij nu voor de derde keer wasbare luiers gebruiken. "Écht? Jullie?" Of: "Nog altijd? Dat jullie dat volhouden..." Blijkbaar zien wij er niet uit als ouders die voor wasbare luiers zouden kiezen. Hoe je er dan moet uitzien, blijft vaag. "Een geitenwollensok," is het meest concrete antwoord dat ik ooit kreeg... Zucht! Mensen verwachten alvast niet dat een geblondeerde vrouw op hakken en een man die uit werken gaat in kostuum zich daarmee bezig houden. En toch zouden we niet anders meer willen! 

Wasbare luiers zijn er echt niet alleen voor een op uiterlijk bepaald type, maar voor iedereen die de juiste klik wil maken.

2. De nóg-extra-werk-mythe

Deze mythe kan ik slechts half ontkrachten, maar ik kan ze wel positiever maken. Het is inderdaad meer werk dan wegwerpluiers, maar het is een pak minder werk dan de meeste mensen zich inbeelden. Om onze situatie te schetsen: wij hebben intussen drie kinderen, alle twee een fulltime job en we zijn aan het verbouwen (klassieke Belgen, dus). Als wasbare luiers hopen tijd kosten, pasten ze niet bij ons. De wasmachine draait twee à drie keer per week gevuld met luiers. Hoe je het ook draait of keert: eens je een baby in huis hebt, zal je wasmachine meer draaien, ook zonder wasbare luiers. Het plooiwerk vergt een beetje handigheid, dus dat zal in het begin langer duren. Je kan dat wel gerust voor de tv of tijdens een overlegmoment (over die verbouwingen) doen want je hebt er je hersenen niet voor nodig. En intussen lukt dat plooien in een kwartier. Twee à drie keer per week een wasmachine vullen en laten draaien en een kwartier plooien...

Dat is toch geen berg extra werk?

3. De "ik-kan-veel-wegwerpluiers-kopen-voor-dat-geld"-mythe

Ik ben niet goed in rekenen (want ja, ik ben blond), maar zelfs ik zie in dat wij op het einde van de rit minder geld hebben uitgegeven aan luiers. Zonder te veel met cijfers te gooien: een baby verbruikt (op de duur) vijf luiers per dag (en dan hoor ik soms dat vijf 'weinig' is) en dat (optimistisch gezien en om makkelijk te rekenen) twee jaar lang. Dat zijn alvast 3.650 luiers. Reken zelf maar uit met je favoriete merk hoeveel dat kost. Wij betaalden voor een twintigtal luiers van ons favoriete merk om en bij de €600. En we gebruiken die nu voor de derde keer. Met wegwerpluiers hadden we de uitkomst dus maal drie moeten doen.

4. De kaka-overal-mythe

De wildste ideeën doen de ronde over wasbare luiers en kaka. Van een wasmachine vol kaka tot zelfs iemand die dacht dat onze handen voortdurend vol kaka hingen terwijl we verversen! 

Laat het duidelijk zijn: wij houden ook echt niet van kaka. :-)

Dus mochten die ideeën ook de werkelijkheid zijn, dan waren wasbare luiers geen optie. Op de luiertafel is er geen verschil tussen wasbare of wegwerpluiers. Alleen gaan de wasbare luiers, zonder kaka (die verwijder je voor het wassen), de wasmachine in. Onze wasmachine hangt dus niet vol kaka. De 'hoeveelheid' die achterblijft op de luiers is vergelijkbaar met die op babykleding na een 'kaka-ongelukje', en die heeft iedereen. Niemand die eraan denkt om de lievelingsbroek van babylief weg te gooien omdat er kaka op hangt. Die gaat dan toch ook gewoon de wasmachine in?

Jana, Mic Mac Madam regio Aalst 



Nog niet overtuigd? Lees deze dan even ;-) :