De 5 blijvers van Mei Plasticvrij
Mei Plasticvrij zit er weer op, en misschien deed jij ook weer enthousiast mee? Wij deden de afgelopen maand net als vorig jaar een extra inspanning om minder plastic (afval) in huis te halen, en gelukkig ging dat al wat vlotter dan bij de vorige editie. Het afgelopen jaar gingen wij op zoek naar een paar manieren om ons plastic afval te beperken, graag deel ik deze 5 blijvers van ons gezin na Mei Plasticvrij 2018. Misschien lukt het jullie met deze tips ook om het ganse jaar door wat minder plastic in huis te halen.
Tip 1: Met de kookpot naar de frituur
Laat ik beginnen met een bekentenis: wij eten hier graag frietjes, en het liefst van al nog frietjes van de frituur... Maar al die bakjes die we mee naar huis kregen, dat vonden we minder tof. Dus trekken wij met een kookpot en enkele doosjes naar de frituur. Gezellig ook hoor, zo'n kookpot vol frieten in het midden van de tafel!
De frietjes smaken even lekker, en de kookpot kan gewoon in de afwas in plaats van in de vuilbak.
Tip 2: Zeepblokjes en shampoo bars
De badkamer bleek voor ons de makkelijkste plek om te minderen met plastic. We voorzagen voor zoveel mogelijk spullen een plasticvrij alternatief en schakelden daarop over van zodra onze voorraad opgebruikt was. Zeep en shampoo kan je ondertussen relatief makkelijk in vaste vorm vinden, en ik vond het zowaar een beetje nostalgisch om onze kindjes met een goed ouderwets stuk zeep te wassen, net zoals onze bomma vroeger bij ons deed :-) Voor het merendeel van onze badkamerrituelen hebben we ondertussen een alternatief, al zijn we nog steeds niet helemaal door de voorraden heen, werkelijk geen idee van waar al die babyshampoo maar blijft komen :-)
Tip 3: Kraantjeswater en een bruismachine
We dronken sowieso al kraantjeswater, maar er waren toch een paar huisgenoten die bruis boven plat verkozen. Sinds we een bruismachine hebben (je weet wel, van dat bekende merk..) wordt er nog meer bruiswater gedronken, maar dat betekent gelukkig niet langer nog meer gesleurd met flessen uit de winkel! Af en toe voegen we een smaakje toe met een siroopje, maar in het enthousiasme om 'vers water' te maken vergeten de kindjes dat behoorlijk vaak :-)
Tip 4: Vershoudfolie met bijenwas
We hebben een uitgebreide collectie potjes - met misschien ook ergens een passende deksel :-) - om restjes te bewaren (je kent dat wel, verzameld in zo'n keukenkast die je eigenlijk niet durft opentrekken omdat de helft er altijd weer uitvalt), maar soms is een stuk folie toch gewoon handiger. Ik kocht een aantal wax wraps, dat zijn stukken katoen met een laagje bijenwas. Je kan ze gebruiken zoals gewone vershoudfolie, en na gebruik was je ze gewoon af waarna je ze opnieuw kan gebruiken. Super handig en ze zien er nog mooi uit ook. Je kan ze zelfs zelf maken!
Mijn koelkast is op slag een pak vrolijker om naar te kijken, en ik vergeet door de felle kleurtjes ook minder snel dat ik iets heb weggezet om later op te eten ;-)
Tip 5: Wassen met wasnoten
Vroeger stond er in mijn waskot een bonte verzameling aan flessen wasmiddel, voor zowat elk type was had ik wel een ander product staan. Die maakten allemaal plaats voor een grote pot wasnoten, een natuurlijk product dat werkt voor (bijna) elk type was. Gedaan dus met al die verschillende flessen, hoera! Enkel voor de wasbare luiers (ahja, daar zijn wij ook grote fan van!) gebruiken we waspoeder omdat dat wel echt heel vuile was is, en daarvoor zijn wasnoten niet krachtig genoeg.
Verder blijven we gewoon elke dag ons best doen, en proberen we niet teveel onnodige plastic verpakkingen in huis te halen, maar we zijn verre van een perfect zero waste gezin. Alle kleine beetjes helpen, en wij dragen graag ons steentje bij!
Stefanie, Mic Mac Madam Diest
Nog zin in wat extra Mic Mac Minuscule tips om te verduurzamen?
Lees ook deze blogs (of ga gewoon voor een hippe tweedehands geboortelijst ;-)):