DIY: waterijsjes maken
Wat is lekkerder dan een verfrissend waterijsje op een snikhete
zomerdag?!
Een ZELFGEMAAKT waterijsje natuurlijk!!! ;-)
Zelfgemaakte waterijsjes zijn gegarandeerd gezonder dan waterijsjes uit de supermarkt. In plaats van een heleboel
kleurstoffen toe te voegen, werk je namelijk met écht fruit.
(Handige tip: gebruik bij voorkeur overrijp fruit. Dit is
lekker sappig en mals, en dus ideaal om te verwerken in waterijsjes. Bovendien
krijg je op die manier dat 'slechte' fruit weggewerkt dat anders toch maar zou
blijven liggen!)
Mic Mac Madam Lien ging met haar kids aan de slag en testte de meest eenvoudige receptjes uit. Hieronder hun persoonlijke top 5:
1. Mango-yoghurtijs
De absolute topfavoriet is mango-ijs met yoghurt. Zoet en fris, en heel aangenaam qua textuur.
Snijd de mango in stukjes en gooi samen met enkele lepels
yoghurt in de mixer. (Zoetebekjes kunnen hier eventueel nog een lepel honing aan
toevoegen.)
Mixen die handel, vervolgens verdelen in ijsvormpjes, en een nachtje
in de diepvries.
2. Aardbeienijs
Super makkelijk en oh-zo lekker: aardbeienijs is in een wip gemaakt, zonder iets extra's aan toe te voegen.
Snijd de aardbeien in stukjes en mix ze. (We maakten ook een
variant met enkele lepels yoghurt bij, maar dat is zeker niet per se nodig!)
Verdeel in ijsvormpjes en zet een nachtje in de diepvries.
3. Bananenijs
Dé ideale manier om die overrijpe, bruine bananen weg te werken!
Snijd de bananen in stukjes en gooi in de mixer. Voeg een scheutje
(amandel)melk toe om het geheel wat smeuïger te maken.
Mixen die handel, vervolgens verdelen in ijsvormpjes, en een
nachtje in de diepvries.
4. Sinaasappelijs
Voor wie geen mixer in huis heeft, is sinaasappelijs een supersimpel alternatief.
Mix enkele appelsienen en giet het sap in ijsvormpjes. Zet
een nachtje in de diepvries, en je hebt een lekker verfrissend waterijsje.
(Wie het
graag wat zuurder heeft, kan er ook een citroen bij persen.)
5. Rode vruchtenijs
Besjes, frambozen en aardbeien vallen hier zeer in de smaak, en worden dus steeds snel opgesmikkeld. Vind je het zonde om vers rood fruit te gebruiken voor een waterijsje? Koop dan een diepvriespak rode vruchten.
Neem de diepgevroren rode vruchten, breng ze even aan de kook op het vuur (of in de microgolf), mix ze en giet vervolgens door een zeef. (Net als bij
het aardbeienijs kan je enkele lepels yoghurt of kwark toevoegen,
maar dit is zeker niet per se nodig.)
Verdeel over de ijsvormpjes en zet een nachtje in de diepvries.
In plaats van het fruit telkens volledig te mixen, kan je
bij elk soort waterijsje zeker ook enkele stukjes fruit toevoegen in het ijsvormpje.
En wie totally crazy wil gaan, kan in laagjes werken en verschillende
smaken combineren in één ijsje. Instant succes verzekerd! ;-)
Zo, geniet van een verfrissend, zelfgemaakt lekkernij!
Lien, Mic Mac Madam uit Berchem