Earth Overshoot day - 3 dingen die ik kan doen
6 planeten
Op 1 augustus overschreden we dit jaar de capaciteit van de aarde: Earth Overshoot Day. Dat betekent dat we ongeveer de draagkracht van 2 planeten gebruiken wereldwijd, en we vanaf dit moment grondstoffen en energie 'lenen' van de toekomstige generaties. Voor het Westerse deel van de wereld gebruiken we zelfs 4 planeten!
Voorspellingen op basis van de groei in bevolkingsaantal en levensstandaard wereldwijd, gebruiken we in 2050 de draagkracht van 6x de aarde. Dat is ongeveer het moment waarop nu pasgeboren kindjes zelf aan kinderen beginnen...
Een druppel in de oceaan
Het is een reflex die spontaan in ons opkomt: "wat kan ik daar nu aan doen?" Eerder dit jaar nog toonde een artikel in De Morgen de resultaten van een representatieve bevraging onder Belgen. Volgens die bevraging schatten 85% van de respondenten klimaatopwarming in als de grootste bedreiging voor onze welvaart. De urgentie lijkt dus duidelijk. Echter, geven 75% van diezelfde respondenten aan zelf al voldoende te doen. Een perceptie die vanuit individueel standpunt correct kan lijken, maar wetenschappelijk aantoonbaar verkeerd, aangezien we in België gemiddeld nu al meer dan 4x de draagkracht van de Aarde overschrijden. "De industrie", "de transportsector".... werden vaakst genoemd als boosdoeners. Nochtans, produceren en transporteren deze sectoren enkel indien de consument daarom vraagt. En dat is misschien wel de meest belangrijke en bemoedigende boodschap: grote veranderingen zijn het gevolg van vele kleine, zelfs minuscule, veranderingen in ons individueel gedrag.
Of anders:
Een oceaan is niet meer dan een verzameling druppels
3 dingen die ik kan doen
De zaken die wij als individu, gezin, samenleving... kunnen veranderen zijn intussen bekend: het gaat om de onderwerpen voeding, energie, mobiliteit en consumptie. Het is echter niet omdat het bekend is, dat we het graag horen: deze topics zijn immers sterk verbonden met wat we onze 'levensstandaard' noemen, en wat ons leven aangenaam of makkelijk maakt. Breinonderzoek toont daarnaast aan dat de 'pijn' om iets af te geven dat we gewend zijn, 3x groter is dan het 'genot' van het ooit gewonnen te hebben.
Een lastige klus dus om ons gedrag te veranderen, maar aangezien het noodzakelijk en dringend is, enkele tips:
- het maakt uit: wanneer we erin slagen om in deze domeinen consequent ons gedrag te veranderen, heeft dat een positieve impact van 80% op onze voetafdruk. 80 percent!! Laten we elkaar daarom aanmoedigen in de verandering.
- de consument is koning: wanneer we anders gaan consumeren, past de producent, distributeur... zich aan. De eenvoudige wet van vraag en aanbod. Hoe groter de vraag naar duurzame producten en diensten, hoe groter het aanbod en de keuzevrijheid wordt. Dat verandert ons gevoel van 'verliezen' meteen ook.
- Raise the sail with your strongest hand: begin met iets kleins, dat voor jou makkelijk is. Op die manier hou je het vol, en krijg je de energie om iets anders erbij te pakken. Zelf vind ik het bvb een opgave om geen vlees te eten, maar intussen zijn we wel geminderd van 5 dagen naar 2 dagen per week.
Een tweedehands geboortelijst?
Het moment van de geboorte van een kindje, is een moment van bewustzijn. Een ideaal moment om even na te denken wat 'het beste voor mijn kind' effectief betekent. Tweedehands kopen is typisch 85-90% beter vanuit ecologisch perspectief, en houdt vooral steek voor kwalitatieve spullen die maar kort gebruikt zijn (zoals babyspulllen). Maar het bijeenzoeken is tijdrovend en kwaliteit is variabel.
Daarom zijn wij met Mic Mac Minuscule gestart: om gedragsverandering te stimuleren vanuit drie positieve prikkels: een aantrekkelijke prijs, gemak en eerlijk advies door ervaren jonge moeders of vaders.
Want duurzaamheid hoeft (mag!) niet duur of moeilijk te zijn.
Mic Mac Meneer - Gert