Goed doel in de kijker: Oye LENA
Bij Mic Mac Minuscule willen we graag bewustwording creëren rond organisaties die proberen hun steentje bij te dragen aan een betere wereld. Onze ouders-in-spé schenken 10% van hun besparing weg aan een goed doel naar keuze. We stellen er graag een aantal aan jullie voor! #elkeweekwarmsteweek
Oye LENA
Wat? Oye LENA is een onderwijsproject in Curahuasi, in het hartje van het Andesgebergte op 2.600 meter hoogte, in Curahuasi, Peru. 'Oye LENA' wil via onderwijs armoede en sociale ongelijkheid tegengaan. Elk kind heeft recht op kwaliteitsvol onderwijs, gericht op een optimale persoonlijkheidsontwikkeling, en dit ongeacht de eigen mogelijkheden en beperkingen of de plaats en cultuur waarin ze opgroeien.
Komt een gift aan de organisatie in aanmerking voor belastingsvermindering? rechtstreeks niet, via "Leraars Zonder Grenzen" wel: We hebben een eigen bankrekeningnummer. BE28068897530620 (BIC GKCCBEBB) Hierbij krijg je geen fiscaal attest. Daarvoor werken we samen "Leraars Zonder Grenzen" Bij sponsoring van minstens 40 euro op jaarbasis ontvang je een fiscaal attest. Leraars zonder Grenzen vzw, Jan de Graefstraat 7, 2600 Berchem IBAN BE48 5230 8027 2427 / BIC TRIOBEBB, met vermelding: "gift aan LzG, ONG Oye LENA" Deze vermelding is erg belangrijk, anders ontvangt het project niets!
We maken kennis met Stefanie Van Erps, oprichtster van Oye LENA.
- Hoe ben je in contact gekomen met Mic Mac Minuscule?
Een vriend, Michael Verdoodt, kreeg een dochtertje Billie en vertelde me over hun geboortelijst en dat ze ons hiermee konden steunen. Ongeveer dezelfde periode stuurde Lieselot Bronselaer, iemand die al lange tijd Oye LENA steunt hetzelfde! Heel fijn toeval.
- Hoe kwamen jullie op het idee om jullie organisatie op te starten? Oye LENA werd opgericht in 2012 in een coöperatie tussen Stefanie van Erps en Valérie Demol. Valérie woonde een hele tijd in Cusco en ondersteunde Stefanie bij de oprichting van het project. In februari 2014 keerde Valérie terug naar België waarna ze twee jaar lang het project vanuit België ondersteunde. Stefanie is projectverantwoordelijke en leidt het project ter plaatse. Ze studeerde voor Leerkracht Lager Onderwijs en staat sinds januari 2007 in het onderwijs. In 2009 behaalde ze de Bachelor-na-Bachelordiploma Buitengewoon Onderwijs. Na enkele jaren werken in België wilde ze in het buitenland lesgeven en volgde ze het Postgraduaat Noord-Zuidverhoudingen en Ontwikkelingssamenwerking. Daarmee trok ze naar Peru, waar ze meewerkte in het schoolproject Urpi Sonqocha in Cusco. Daar ontmoette ze Gilder Anaya Delgado, haar latere echtgenoot. Via Gilder ontdekte Stefanie het stadje Curahuasi, ten zuiden van Machu Picchu, waar het project werd opgestart.
- Onderwijsbeleid is sterk vervlochten met armoede. De kansen op een degelijke economische groei worden verhoogd als er goed en gericht wordt geïnvesteerd in onderwijs. Alle experts zijn het erover eens dat een belangrijk deel van de ontwikkeling van een kind plaatsvindt vóór het zesde levensjaar. Goed kleuteronderwijs is met andere woorden van groot belang voor een succesvolle schoolcarrière en opent deuren naar nieuwe levensperspectieven. In Zuid-Amerika is er bovendien nog heel veel ongelijkheid op basis van geslacht.
-
Alle inkomsten gaan rechtstreeks naar de werkingkosten van de dagelijkse organisatie van het project. Alle inkomsten worden weldoordacht besteed en geïnvesteerd.
- Kan je voorbeeldmatig wat inzicht geven over wat jullie kunnen doen/kopen met een gift van rond de 150-200EUR (gemiddelde gift via Mic Mac Minuscule)?
70 Euro is ongeveer een week middagmaal voor 30 kleuters + 10 kinderen met een beperking. 140 Euro is dus 2 weken en 200 Euro is 3 weken.
200 Euro is ook een maand benzine voor ons busje. Het busje rijdt 3 keer op een dag heen- en weer naar het dorp om de kinderen op te halen en terug te brengen.
Tijdens de coronacrisis kost een voedselpakket 12-16 Euro per kind. Dus daarmee kunnen we 10 kindjes en hun familie voorzien van het belangrijkste voedsel voor twee weken. We geven aan 84 kinderen. De eerste 12 weken was dit wekelijks, sinds dan tweewekelijks, omdat het te kostelijk is.
Meer info vind je hier:
Website: www.oyelenaperu.com
Facebook: https://www.facebook.com/oyelena.ngo/
Instagram: https://www.instagram.com/oyelenaperu/
Meer inspiratie voor goede doelen vind je hieronder!
Zeker in deze moeilijke tijden, gaan wij bij Mic Mac Minuscule resoluut voor #elkeweekwarmsteweek