Inspirerende vrouw in de kijker: Rolinde Demeyer (bekend van Rolinde op de groei)

04-06-2024

Mic Mac Madam Elke uit Herent ontmoette Rolinde aan de schoolpoort en nodigde haar uit voor een interview!

Rolinde is mama van 3 kinderen, maar is ook de bezielster van het Instagram-account 'Rolinde op de groei' waar meer dan 37000 mensen haar volgen. Ze heeft die volgers natuurlijk niet zomaar gekregen. Op heel authentieke wijze deelt Rolinde haar kennis rond voeding bij kinderen. En zeker dat Rolinde kennis kan delen… Ze heeft een heel arsenaal aan diploma's: master biomedische wetenschappen, bachelor voedings-en dieetkunde, doctoraat in de toegepaste biologische wetenschappen, en nog enkele postgraduaten erbij! Je kan haar: kinderdiëtist, lactatiekundige en wetenschapper noemen. Maar met wat houdt ze zich nu juist dag dagelijks bezig? Een inspirerende madam aan de schoolpoort. Daar komt een interview van!

Je zei ooit: 'Mijn droom is dat iedere ouder geïnformeerde voedingskeuzes kan maken die goed voelen, om vol vertrouwen je kind te voeden.' Op welke manier probeer je die droom te bereiken?

Rolinde: 'Ik probeer zoveel mogelijk ouders te bereiken met wetenschappelijk onderbouwde informatie en inspiratie omtrent voeding om zo rust te brengen aan tafel. Dit via sociale kanalen als Instagram, boeken, online en offline lezingen en cursussen. Zo kon je onlangs deelnemen aan een online live webinar over selectief eten, heb ik een cursus over de Rapley eetmethode waar je informatie, tips, video's en recepten kan bekijken,… Dit vanuit mijn eigen ervaring dat er veel misinformatie of erg rigide gedachten rond voeding te vinden zijn. Het is geen zwart- wit verhaal. Mensen moeten de kans krijgen de juiste informatie te vinden om zo een keuze te kunnen maken die past bij hun gezin.

Met Mic Mac Minuscule bieden we tweedehands geboortelijsten aan. Heel belangrijk vinden we eerlijk advies naar ouders toe over welke spullen ze wel degelijk gaan gebruiken als hun kindje geboren is. Welke spullen zou je volgens jou best in huis halen om de eetmomenten met baby's en peuters zo goed mogelijk te laten verlopen?

Rolinde: 'Aha, ik heb hier mijn boek 'Eet als een expert' meegenomen, waar hier massa's informatie over terug te vinden is. Wat heb je zeker nodig? Slabben! Liefst lange, grote, eventueel afwasbare uit zachtere materialen. Bij lange slabben kan de slab fungeren als opvangzone als je deze kan leggen op tafel met het bordje erop, handig! Verder ook een eetstoel waarin je kindje goed rechtop kan zitten, best met een voetensteun die je kan aanpassen naargelang de lengte van het kindje. Een bord met opstaande randen, zeker als kindjes zelf met een lepel aan de slag gaan! Als je papjes geeft dan is dat handig met plastic lepels met lange steel, wil je kindje zelf het eten opscheppen, dan is een lepel of vork met korte brede steel handiger. Kinderen die zelf eten, dat is ook veel gesmos! Een soort smosmat of eventueel handdoek of dergelijke onder de stoel is geen overbodige luxe bij vloeren die niet gemaakt zijn om regelmatig te moeten schrobben. Plakkerige mondjes en handen kunnen met wasbare doekjes weer proper gemaakt worden . (Mic Mac Minsucule heeft er leuke met printjes van afgedankte dekbedovertrekken, gordijnen, stofrestjes en dergelijke. Ze worden ook nog eens door sociale naai ateliers gemaakt. Een topper op onze geboortelijsten!'). Verder zeker nog een open kleine drinkbeker en tijdens de borstvoedingsperiode een borstvoedingskussen. De eerste voeding die baby's krijgen is natuurlijk melkvoeding. Al dan niet fles of borstvoeding. Voor veel mama's die voor het eerst zwanger zijn is borstvoeding onbekend terrein en vele stappen er dan ook in met het gevoel van 'we zien wel hoe het loopt'. 

Zou jij adviseren hier tijdens de zwangerschap toch al wat 'onderzoek' naar te doen? Welke dingen kunnen bijdragen aan een succesvol borstvoedingsverhaal?

Rolinde: 'Bij mijn eerste zwangerschap was het bij mij helaas ook zo van we zullen wel zien'. Toch zou ik aanraden om hier tijdens de zwangerschap informatie van op te zoeken via boeken, een vroedvrouwenpraktijk of een lactatiekundige. Zo kan je een keuze maken gebaseerd op een realistisch beeld van borstvoeding. Beter zo dan iets te doen vanuit een bepaalde verwachting of soms mening van iemand anders. Kies hoe je gaat voeden vanuit jezelf en waar jij je goed bij voelt. Laat je zeker ook bijstaan door deskundige na de bevalling, want het loopt niet altijd vanzelf vlot.

Kan je best voor de bevalling al een kolf aanschaffen?

Rolinde: Welk type kolf je gaat gebruiken hangt ook wat af van de moment waarop je ermee start. Heb je bijvoorbeeld een kolf nodig meteen bij de start, dan zal dat eerder een professionele kolf zijn. Er zijn ook heel wat prijsklassen in die kolven. Ik zou mij dus laten adviseren door een vroedvrouw op het moment dat je er één zou nodig hebben. Je kan tegenwoordig een borstkolf consultatie doen waarbij je kolftoestellen kunt gaan uittesten! Rond 5/6 maanden leeftijd breekt er een nieuwe fase aan waarin het kindje behalve melk ook vaste voeding begint nodig te hebben. Dit kan voor veel ouders verwarrend zijn, want wat moeten ze nu kiezen? Kant en klaar potjes? Eerst fruitpap (met een koek erin?), groentepap gemixt, welke kruiden mogen er? Wat is Rapley methode? Kan ons kindje vegetarisch eten? Waar kunnen ouders terecht om in deze fase keuzes te maken omtrent het eten van hun kindje?

Rolinde: In mijn boek 'Eet als een expert mini' beantwoord ik alle vragen. Er is inderdaad een wir war aan informatie te vinden, vanuit die nood heb ik dan ook dit boek geschreven samen met Eline Tommelein onder de vleugels van I am a foodie. Het is momenteel in 3 de druk en ik krijg nog vaak te horen dat dit boek echt super handig is. Na een jaar beginnen kindjes vaak wat kieskeuriger te zijn in hun eten. Peuters willen vaak veel zelf doen en proberen regelmatig de grenzen af te tasten. Vaak nogal stressvol voor de ouders.

Welke tips heb je om de eetmomenten tijdens deze fase niet te laten uitdraaien op mini wereldoorlogen? Ik zag al eens het 'nee danku kommetje' passeren.

Rolinde: 'Probeer niet teveel druk te leggen tijdens eetmomenten. Een machtsstrijd heeft altijd een verliezer tot gevolg. Het 'nee dank u kommetje' is een mogelijk middeltje om die rust aan tafel te brengen. Peuters hebben graag autonomie en dit kommetje geeft hun dat doordat ze zelf kunnen kiezen wat ze niet willen opeten. De regel: ouders kiezen wanneer en wat er op tafel komt, het kind kiest hoeveel en wat hij hiervan eet is een goeie. Interpreteer zulke regels altijd met gezond verstand. Een pindanootje aanbieden aan je baby van 5 maanden oud is niet de beste optie. Of alleen maar dingen aanbieden waar je kindje eerder een afkeer van heeft, dat gaat ook niet werken. Meestal gaat een kind zelf aanvoelen wat het nodig heeft en op die manier niets te kort komen. Maar als je je als ouder zorgen maakt, je kindje pijn heeft rond eetmomenten of niet goed groeit, vraag dan altijd raad aan een deskundige! Een kleine groep van kindjes heeft toch medische hulp nodig omwille van bijv. een ARFID ( Avoidant Restrictive Food Intake Disorder) stoornis of andere problemen waar je deskundige hulp bij nodig hebt.

Bij Mic Mac Minuscule hebben ecologische producten altijd een streepje voor. Daarom bieden we bijvoorbeeld glazen zuigflesjes aan ipv plastic. Wat zijn hier de voordelen van? Merk je zelf dat ouders tegenwoordig meer bezig zijn met duurzaamheid en dat dit mee wordt doorgetrokken in het eetgedrag van gezinnen?

Rolinde: 'Mijn volgers zijn wel vaak bezig met duurzaamheid. Dit is denk ik wel een algemene tendens. Zo stond er 10 jaar geleden nauwelijks plantaardige melk in de winkelrekken. Nu is er een groot aanbod van haver-, noten-, soja melk,… Hier komen regelmatig vragen over. Het is ook niet altijd duidelijk voor ouders welke supplementen je kindje nodig heeft bij een vegatarische of veganistische voeding. Voor de vraag rond de glazen fles, ga ik even spieken in mijn boek. Bij plasticflessen kan het zijn dat er microdeeltjes plastic in de melk terecht komt. Momenteel is er weinig bekend over mogelijke gevolgen van die micro plastics die in het lichaam terecht komen. Dat wil dus eigenlijk zeggen dat wetenschappers het niet weten. Bij glas of roestvrij stalen flessen heb je deze microdeeltjes niet. Een nadeel aan roestvrij staal is dat je er niet kan doorkijken en dus niet kan zien hoeveel de baby gedronken heeft. Een nadeel aan glazen flessen is dat deze zwaarder zijn en sneller stuk kunnen. (Bij Mic Mac Minuscule bieden we de glazen flesjes van Lifefactory aan op de geboortelijsten. Deze hebben leuke siliconen hoesjes rond de fles, mooi en het glas zal niet snel stuk gaan.)

Tot slot, als er 1 advies is dat je zou willen meegeven aan jonge gezinnen over voeding, wat zou dit dan zijn?

Rolinde: Hmm, 1 advies? Kijk naar je kind, wat werkt er voor jullie als gezin? Informeer je juist en beslis dan wat goed voelt. Jij als ouder stelt de randvoorwaarden, maar je kind is geen robot die zomaar alles uitvoert. Soms zal je eens moeten bijsturen. Ondervind je veel stress tijdens voedingsmomenten? Blijf er zeker niet mee zitten en bespreek met het een zorgverlener.

Bedankt Rolinde voor het fijne gesprek!


Wil je meer weten over Rolinde op de groei?

Zie haar website: https://opdegroei.be/

of check haar instagram account: rolinde_opdegroei