Vragen over dragen? Lien weet raad!

14-09-2020

Baby's in draagdoeken of draagzakken zijn hoe langer hoe meer onderdeel van het straatbeeld. Ook ik zie er veel voordelen in, maar merkte dat niet iedereen in de omgeving die zag. En waar moet je dan beginnen? Tijd om wat info de wereld in te sturen :-) Lien is mama van 3, draagconsulente en lactatiekundige bij Groei! En dus ook de geschikte persoon om onze/jullie  vragen op af te vuren. Hey! Ho! Let' go!

Waarom zou je je baby willen dragen?

Waarom zou je je baby niet willen dragen? Sommige mensen willen liever niet dragen omdat het de baby zou verwennen, omdat het niets voor hen is, omdat het pijn doet...

Elk van die argumenten valt te weerleggen. Pijn bij dragen kan opgelost worden met een beter afgesteld draagsysteem. Verwennen met aandacht en liefde bestaat niet en dragen kan in bijna alle gevallen heerlijk zijn voor ouders en kinderen.

Het staat je vrij om het leuker of minder leuk te vinden. Geen twee mensen zijn dezelfde, geen twee ouders zijn dezelfde en geen twee kindjes zijn dezelfde. Maar baby's werden een hele zwangerschap lang gedragen en dat dragen verder zetten na de geboorte heeft heel wat emotionele en fysieke voordelen voor iedereen!

Is het iets voor geitenwollensokken-types?

Dragen is vooral iets voor baby's en mensen. Los van eender welk type die mensen nu net zijn. Je kindje werd negen maanden lang gedragen en overal mee naartoe genomen. Wanneer je kindje na de zwangerschap geboren wordt, is dat eigenlijk nog allemaal heel spannend en nieuw voor je kindje. De hersenen zijn helemaal nog niet klaar om het alleen te gaan doen, je kindje kan de temperatuur misschien nog niet zo goed houden, je baby weet nog niet dat er een wereld is zonder de hartslag van mama...

Als soort zijn wij eigenlijk eerder dragers. Zoogdieren (maar geef toe, dat klinkt gewoon lelijk als we het over onszelf hebben) die heel erg on-af geboren worden en veel nood hebben aan voldoende suikers om de hersenen optimaal te laten ontwikkelen. Wanneer wij mensenbaby's geboren worden dan zijn we er helemaal op ingesteld om vaak kleine voedingen te krijgen. Dat komt onze ontwikkeling immers ten goede. Om die ontwikkeling zo optimaal mogelijk te laten verlopen, gaf de natuur ons de reflex mee om dichtbij onze verzorgers te willen blijven. Elke baby is dus eigenlijk gewoon een draagkindje dat er van kan genieten om dichtbij gehouden te worden.

Elk kindje gaat uiteindelijk ook zelf stappen, zelf ontwikkelen, afstand nemen van de verzorgenden... gewoon nog niet direct. Want nu heeft het jullie als ouder toch wel heel erg nodig om te overleven en daar is de natuur perfect op ingespeeld.

Wat is het verschil tussen een draagzak en een draagdoek?

Een draagdoek, welke je ook gaat kiezen, is in se een hele lange lap stof. Wat je er mee doet, is helemaal aan jou, maar in elk geval wikkel je ze rond jezelf en je kindje op de manier van keuze.

Een draagzak laat toe te dragen als was je onderweg met een rugzak-model-drager. Enkele gespen zorgen er voor dat je de draagzak kan gaan afstellen naar jouw lichaam en dat van je kindje.

Beide soorten staan toe je kindje op een veilige manier dicht bij jou te dragen. Sommige mensen vinden een draagdoek best handig. Anderen kiezen voor het gemak van een draagzak. Met een beetje oefeningen kan je beiden bijna even snel aandoen. 

Het ouderschap is natuurlijk al uitdaging genoeg: kies vooral wat je makkelijkst vindt!

Sta je niet te klungelen met zo'n draagdoek?

Ongetwijfeld. Net zoals je staat te klungelen met de beugel van je Maxi-Cosi, met je luiertas die Marry Poppins - allures krijgt net wanneer je het laatste vochtige doekje probeert te vinden...

Net zoals voor zoveel geldt ook hier: oefening baart kunst.

Wil je leren dragen in een geweven draagdoek dan kan je dat thuis met YouTube of je vraagt gewoon een ervaren consulent om wat pointers. Eens je de handelingen in de vingers hebt kan je immers in de gietende regen, op een modderige parking, een blèrende peuter in no time EN zonder vuil worden in een draagdoek knopen.

Wat is het verschil tussen een rekbare en een geweven draagdoek?

Er wordt veel geschreven over rekbare doeken, geweven doeken... En net wanneer je denkt dat je het begrijpt blijken er dan nog katoenen, linnen, wollen... doeken te zijn van ontelbaar veel merken. Wanneer je door het bos de bomen niet helemaal ziet kan je terecht bij een draagconsulent. Daar kan je vaak voelen en passen en kijken hoe het er allemaal uit gaat zien.

Een beetje pointers kunnen echter al helpen want dragen met een rekbare doek en een geweven doek kunnen best verschillend voelen. Eigenlijk zegt de naam het al: een rekbare doek is een doek die gemaakt is uit een stof die mee gaat rekken. Meestal kies je er dus voor om verschillende laagjes stof over je kindje te gaan brengen om je kindje zo stevig te gaan dragen. Rekbare doeken lijken vaak makkelijk omdat je ze helemaal op voorhand kan knopen en je kindje er achteraf kan laten inglijden.

Dat op voorhand knopen lukt niet met een geweven draagdoek. Die doek rekt immers niet mee waardoor het aanspannen moet gebeuren met je kindje er al in. Dat lijkt moeilijk maar stiekem vinden de meeste ouders het net makkelijker omdat het aanspannen veel secuurder kan verlopen en niet op giswerk lijkt.

Er kunnen hele essays geschreven worden over het verschil tussen rekbare en geweven doeken maar soms is simpel nog best: rekbaar rekt mee, geweven rekt niet mee.

Wat is het verschil tussen een ergonomische en een niet-ergonomische draagzak?

In een ergonomisch draagsysteem kan je kindje gedragen worden met een gebolde rug (toch als we over baby'tjes spreken) en worden de beentjes ondersteund van knietje tot knietje. Hierdoor komt het gewicht van je kindje niet op "het kruis" terecht en maken de beentjes en billen een mooie M-houding.

Een niet-ergonomisch draagsysteem duwt je kindje, weliswaar op een zachte manier, in de houding van de draagzak. Hierdoor kan je kindje de natuurlijke vorm van het lichaam niet helemaal volgen. Dat zorgt zelden voor onherstelbare schade, gelukkig maar. Maar fijn is het niet altijd.

Voor de persoon die het kindje draagt wordt het vaak ook moeilijk om de draagzak goed af te stellen en door het "hangende" gewicht voelt het vaak zwaarder om dragen dan zou moeten.

Kan het kwaad voor je kindje om met een niet-ergonomische draagzak op stap te gaan?

Als je heel pragmatisch bent: nee - het kan geen kwaad. De meeste van ons werden zo gedragen en wij hebben het allemaal overleefd. Laat dat nu niet meteen het beste argument zijn. Onze ouders hebben ons met veel liefde gedragen met de kennis die ze destijds hadden.

Je doet in het ouderschap immers wat je kan met de kennis die je hebt. Wanneer je beter weet, kan je beter doen.

Waarom zou je toch investeren in een ergonomisch draagsysteem als je een niet-ergonomische drager kan krijgen via vrienden?

Een ergonomisch draagsysteem is vriendelijker voor de drager en het kindje dat gedragen wordt. Zulk systeem kan beter aangepast worden aan je eigen lichaam, het gewicht wordt dus optimaal verdeeld waardoor het een pak lichter om dragen wordt. Geen harde of zelfs metalen stukjes die duwen waar er niet hoort geduwd te worden.

Ook voor je kindje is een ergonomisch draagsysteem vaak comfortabeler: het past zich veel beter aan aan hun lichaam, duwt niet op de verkeerde plekken, geeft hun lichaam de kans een fijne houding te kiezen...

Het jammer aan de meeste niet-ergonomische draagsystemen is dat de beentjes van je kindje vaak nogal naar beneden hangen. Als je stout bent zou je ze wel eens een "baby-bungel" kunnen noemen. Dat voelt niet heel erg fijn, al maken de meeste er geen probleem van. Maar het is vooral niet zo optimaal voor de ontwikkeling van de heupjes, die doen het veel beter in een M-houding.

Kan je je kindje op een ergonomische manier dragen met het gezicht naar de buitenwereld?

Er zijn maar weinig draagsystemen die toestaan om een kindje ergonomisch te dragen terwijl het gezicht naar de buitenwereld gericht is. In een draagdoek lukt het niet op een veilige manier. In sommige draagzakken lukt het tegenwoordig wel.

Om je kindje ten volle te ondersteunen en het dragen fysiek ergonomisch te maken moeten er natuurlijk "toegevingen" gedaan worden. Vaak wordt een draagzak dan net iets dikker of net iets steviger gemaakt. De meningen zijn momenteel nog een beetje verdeeld over de ergonomie hiervan.

Meer nog dan iemand op te leggen of het al dan niet mag of moet, kunnen we ons ook afvragen of het nodig is. Het meest gebruikte argument om een kindje naar buiten gericht te dragen is zonder twijfel de nieuwsgierigheid van het kindje.

Een kindje hoog op de rug dragen of op de heup dragen zorgt er echter voor dat je op een ergonomische manier, zonder te moeten inboeten aan comfort, je kindje naar buiten kan laten kijken en meteen ook de kans geeft om zelf te beslissen of er naar buiten gekeken wordt.

Dragen met het gezicht naar buiten gericht is niet altijd even ergonomisch maar meer nog dan dat: het geeft veel prikkels. Een kindje dat met het gezicht naar buiten gedragen wordt kan zelf niet beslissen wanneer het genoeg geweest is. Prikkels blijven dus op je kindje afkomen. Wanneer je je kindje op je heup of je rug draagt krijgt je kindje het beste van twee werelden: de kans om naar buiten te kijken en de kans om zelf te beslissen wanneer het genoeg geweest is door simpelweg het hoofdje naar binnen te richten.

Kan je je kindje te veel dragen?

Een ergonomisch draagsysteem, of het nu een draagdoek of draagzak is, hoeft geen beperking te kennen. Je kan je kindje er niet teveel in dragen. Uiteraard hoef je je eigen grenzen niet voorbij te gaan. Voelt het voor jou teveel dan mag het gerust wat minder. 

Maar niets moet! Alles mag! Een kindje dat op een ergonomische manier gedragen wordt, kan niet teveel gedragen worden.

Gebruik wel even je gezond verstand: 24u aan een stuk dragen wanneer het 35 graden Celsius is, is misschien niet de allerbeste keuze. Gelukkig zijn er in België maar weinig van die dagen en 24u per dag is ook best veel, zelfs voor doorwinterde draagouders.

Tot welke leeftijd kan je je kindje dragen?

Je kan je kindje dragen zolang dat goed voelt voor jullie beiden. Niet elk draagsysteem is geschikt voor elk ouder-kind-koppel maar er is voor elk wat wils.

Er zijn heel wat draagzakken op de markt: babydragers, meegroeidragers, peuterdragers, kleuterdragers, ... Naarmate je kindje groeit heb je, wanneer je wil blijven dragen, een grotere draagzak nodig om je kindje comfortabel en ergonomisch te dragen. Dat voelt het meest fijn voor je kindje maar ook voor jezelf als drager.

Wanneer je zou opzien tegen de investering in draagzakken kan je voor een draagdoek opteren. Die kan je immers zelf knopen en aanpassen aan de grootte van je kindje.

In een rekbare draagdoek (in Vlaanderen al eens "Tricot Slen" genoemd naar het populaire model van Babylonia) kan je je kindje fijn dragen. In rekbare doeken zit je helaas al snel tegen de grens van de stof aan. Dat heb je veel minder bij geweven draagdoeken. Een geweven draagdoek past zich automatisch aan aan de vorm van jouw lichaam en van je kindje. Je zal er bovendien sneller tegen je eigen limieten mee aanlopen dan die van je draagdoek.

In een goedgeknoopte draagdoek kan zelfs een flink uit de kluiten gewassen kleuter nog een eind met je mee op pad als je dat wil (en als die kleuter van hetzelfde idee is uiteraard).

Verwen ik mijn baby niet te veel door te dragen? Geraakt hij gewoon aan in slaap gewiegd worden?

Je kindje werd negen maanden lang in slaap gewiegd in jouw buik. Veel kindjes vinden het dus net fijn en heel geruststellend wanneer dit nog even doorgaat na de geboorte. 

Een baby verwen je niet met huidcontact, geruststelling en liefde en dus ook niet met dragen!

Soms kan het zelfs een oplossing zijn om kindjes die de slaap nogal eng vinden in dat grote babybed rust te laten vinden. Geen zorgen, je maakt ze enkel gewoon aan het feit dat je er altijd voor hen bent en ooit slapen ze zeker ook zonder draagdoek in!

Hoe kan ik mijn baby dragen én al mijn spullen meenemen als ik geen buggy heb om die aan te hangen?

Je kan je natuurlijk afvragen of je al die spullen wel nodig hebt maar het is niet aan "ons" om daarover te oordelen. Zeker niet omdat "we" koning van het overinpakken zijn. Die titel levert natuurlijk wel een aantal handige tips op:

  • Gebruik je je draagsysteem om boodschappen te doen dan kan je die boodschappen vaak handig mee naar huis nemen in een boodschappentrolley. Zo'n trolley kan ook al eens helpen wanneer je naar de speeltuin trekt met een hoop kleuters en de bijhorende snacks en reservekleding. Boodschappentrolleys zijn dus niet enkel voor de grootouders!
  • Draag je je baby op je buik tijdens een uitstapje dan kan je in een rugzak op je rug heel wat spullen kwijt. Simpel, overal verkrijkbaar en zelfs ergonomisch.
  • Een heuptas waarbij je de lengte van de schouderband kan aanpassen kan ook best handig zijn. Wist je dat deze zelfs in draagdoekenstof gemaakt worden? Zoek maar eens op "onbag" en je komt heel fijne zakken tegen voor ouders met kindjes die gedragen worden.
  • Ben jij onze held en kan je vertrekken met enkel een luier en je sleutels dan lukt het je misschien met een buideltasje.

Voor elk wat wils dus, onafhankelijk van de hoeveelheid spullen die je graag wil meenemen!

Als ouders graag wat hulp willen om hun kindje te leren dragen, kunnen ze bij Groei terecht? Wat doen jullie en wie kan bij jullie langskomen?

Groei! is een multidisciplinaire huisartsenpraktijk. Met ons team zijn we er voor iedereen, maar niet ieder van ons legt dezelfde accenten. Zo is Mattie bijvoorbeeld huisarts voor iedereen, maar praat ze daarnaast bijvoorbeeld enorm graag met jou over slaap en de eventuele problemen die jullie zien in je gezin. Ze legt zich ook toe op zwangerschapsbegeleiding. Marina is naast huisarts ook lactatiekundige en zo o.a. gespecialiseerd in tongriemproblematiek.

Zelf ben ik naast lactatiekundige ook draagconsulente. Kom je voor een draagconsult, dan kom je dus sowieso bij mij terecht. Je hoeft geen patiënt te zijn in onze praktijk om bij ons langs te mogen komen. Iedereen is welkom voor een eenmalig consult of voor langere tijd. Je bent welkom onafhankelijk van de keuzes die je maakt: draagdoek/draagzak, kunstvoeding/borstvoeding, samen slapen/eigen kamer... We kijken graag met jou naar het antwoord op jullie (draag-)vraag.

Een dikke merci aan Lien voor alle info! Meer vragen? Neem contact op met Groei! Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat zo'n consult toch wat anders is dan filmpjes bekijken :-) 
Wist je trouwens dat je als Mic Mac Mama/Papa korting krijgt op een draagconsult? Check onze Mic Mac Mee-op-pad en vraag je Mic Mac Madam naar je code! 

Veel draagplezier toegewenst!

Sanne, Mic Mac Madam Gent