Klant Annelies over goed doel Memisa

24-06-2019

Bij de geboorte van haar tweede dochtertje, Rosie, besloot Mic Mac Mama Annelies om een tweedehands geboortelijst bij Mic Mac Minuscule aan te maken. Ze was erg blij hier een goed doel mee te kunnen steunen en koos samen met haar partner Robbe volmondig voor de medische ngo Memisa. Annelies ontmoette Ellen van Memisa tijdens de 'Mama's voor het leven'-fotoshoot van de ngo. We staken zowel Annelies als Ellen een microfoon onder de neus en lieten hen wat vragen stellen aan elkaar.


Ellen aan Annelies

Ellen (Memisa): Hoi Annelies, bedankt om voor Memisa te kiezen als goed doel. Hoe kwam je bij ons terecht?

Annelies: Toen ik in het ziekenhuis lag na de bevalling van onze eerste dochter, Willa, kreeg ik een foldertje van Ziekenhuis voor Ziekenhuis van Memisa onder ogen. Hierin stond de situatie van Afrikaanse vrouwen die op het punt staan te bevallen, beschreven. Dat was wel erg confronterend. Ik kon me op dat moment echt levendig voorstellen hoe elke zwangere vrouw, waar ook ter wereld, zich voelt wanneer de eerste weeën opkomen, want dat had ik zelf ook net achter de rug. Het idee dat je op dat ogenblik nog moet vertrekken op een fiets voor een ellenlange tocht naar het ziekenhuis...natuurlijk lopen er dan soms dingen mis. Als de nodige infrastructuur ontbreekt, dan kan dat niet anders. Dat heeft mij toen wel echt aangegrepen, ja.

Copyright: Memisa

Ellen (Memisa): Bij Mic Mac Minuscule wordt gevraagd om 10% van de lijstwaarde te schenken aan een zelf gekozen goed doel. Wat vond je daarvan? (Met een geboortelijst met tweedehands spulletjes bij Mic Mac Minuscule bespaar je ongeveer 50% ten aanzien van een nieuw lijstje. 10% van deze besparing schenken de ouders weg aan een goed doel.)

Annelies: Tja, wat vond ik daar toen van? (lacht) Nee, ik vond het zeker wel een mooi idee om dat te doen. Zeker bij een tweede kindje had ik wel al eens gezien dat ouders geen lijst hebben, maar vragen om aan een goed doel te geven. Ik vond dat altijd erg nobel, want je hebt vaak toch - zelfs bij een tweede - nog wel wat spulletjes nodig. Daarom dat ik Mic Mac Minuscule eigenlijk een heel mooie combinatie vind. Je kan je laatste benodigdheden op een duurzame manier aankopen en je houdt een mooie som over om aan een organisatie te schenken die het geld goed kan gebruiken. Het feit dat schenken aan een goed doel er sowieso bij hoort bij een Mic Mac Minuscule geboortelijst, vind ik een goed idee. Laat ons eerlijk zijn, anders ben je er vaak veel minder bewust mee bezig en komt dat er - niet van. Maar zo samen dus wel, dat maakt het echt een mooi pakket (lacht).

Ellen (Memisa): Dus het was dan meteen duidelijk dat jullie voor Memisa zouden gaan?

Annelies: Eigenlijk niet. Zoals dat gaat in het leven worden zelfs zo'n dingen die je in eerste instantie aangrijpen, snel naar de achtergrond geduwd, zeker wanneer je met je eerste kindje in je eigen realiteit wordt gegooid. Toen we gingen nadenken over de keuze van een goed doel bij onze geboortelijst, flitste die folder plots terug door mijn hoofd. Memisa sluit bovendien mooi aan bij de blijde gebeurtenis van een geboorte.

Copyright: Memisa 

Nu ik hier kennismaak met een stukje van het team achter Memisa, heb ik echt het gevoel dat onze schenking goed besteed wordt en dat is een erg fijne gedachte. -Annelies

Annelies aan Ellen

Annelies: Hoe werken jullie eigenlijk in de praktijk? Sturen jullie medische teams, zoals vroedvrouwen ter plaatse of leiden jullie lokale mensen op?

Copyright: Memisa 

Ellen (Memisa): Onze missie is om de toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg te verbeteren voor iedereen. We doen dit door samen met onze lokale partners de bestaande gezondheidsstructuren te ondersteunen. We kiezen dus bewust voor partners die ter plaatste wonen en werken en sturen in principe geen medische teams naar het terrein. We willen het gezondheidssysteem op lange termijn ondersteunen, daarom investeren we in opleidingen van het lokale personeel. Via deze capaciteitsversterking verhogen we de autonomie van de lokale bevolking, waardoor de verandering duurzaam en blijvend is.

Annelies: 10% van onze besparing was rond de 150 euro, dus dit bedrag schonken wij aan Memisa. Ik vind het wel interessant om te weten wat jullie daarmee kunnen doen?

Copyright: Memisa 

Ellen (Memisa): Met 150 euro kunnen we al heel veel realiseren (lacht). Het hangt uiteraard altijd af van het project en van de zone. We investeren bijvoorbeeld veel in noodtransport, want zwangere vrouwen of andere patiënten moeten vaak kilometers te voet of met de fiets afleggen om het ziekenhuis te bereiken. Samen met onze lokale partners worden verschillende soorten transportmiddelen omgevormd tot een ambulance. Zo ook de motorambulance waaraan een zitje wordt toegevoegd. Met 150 euro kunnen we bijna 25 vrouwen vervoeren naar het ziekenhuis of kunnen we een helm kopen voor de motorbestuurder. We kunnen ook met 150 euro ongeveer 15 kinderen helpen die lijden aan acute ondervoeding of we kunnen een draagberrie aankopen. 150 euro kan dus een wereld van verschil betekenen voor vele patiënten!

Initiatieven zoals Mic Mac Minuscule die duurzaamheid stimuleren, zijn heel belangrijk. We vinden het dan ook fantastisch dat Mic Mac Minuscule anderen aanzet om daarbovenop een schenking aan een goed doel te doen! - Ellen

Copyright: Memisa 

Annelies: Als ik dit allemaal hoor, doet het me inderdaad echt stilstaan bij het feit dat onze gezondheidszorg zo goed is en dat dit niet vanzelfsprekend is! Wanneer ik hoor dat vrouwen te laat of niet aankomen in het ziekenhuis in Congo, dan voelt dat heel onrechtvaardig aan. Het zou niet mogen uitmaken of je in Europa of Afrika moet bevallen. De getuigenissen duiden op een grote ongelijkheid die onaanvaardbaar is, vind ik. Ik ben heel blij dat Memisa daar een verschil kan maken. Mama's en hun baby's een goede start geven, iets wat vanzelfsprekend zou moeten zijn, die ongelijkheid wegwerken dat is echt zinvol werk!

Meer info: https://www.memisa.be en https://www.micmacminuscule.be