Plasticvrije keuken: tips van onze Madam
Dat het makkelijker is dan je zou denken om je badkamer plasticvrij te krijgen, las je al in een vorige blog. Maar ook in de keuken kan je met enkele kleine aanpassingen zero waste aan de slag. Mic Mac Madam Lien ging aan de slag, en deelt hier haar tips en ervaringen.
Inkopen doen
Tip 1: Winkel lokaal
Niets zo makkelijk als naar de supermarkt gaan en daar alles wat je nodig hebt in één keer kopen, dat geef ik toe. Maar bij thuiskomst verbaasde het me toch steeds hoeveel plastic verpakkingen ik dan telkens bij had: craaa-zy! Dringend tijd om hier verandering in te brengen... Wij hollen tegenwoordig dus niet altijd meteen naar de supermarkt, maar nemen onze tijd om langs de bakker, slager en groentewinkel te gaan. Hier kan je in bulk en plasticvrij winkelen, en zijn de producten bovendien verser en smaakvoller. Én je helpt er meteen de kleine lokale ondernemers mee!
Sinds enkele jaren gaan we ook naar de drankencentrale, waar we al onze drank in glazen flessen aankopen. Zo hoeven we niet meer telkens te zeulen met zware boodschappentassen, en moeten we hier ook maar 3 keer per jaar aan denken, win-win! ;-)
Tip 2: Gebruik herbruikbare zakken
Neem niet alleen je herbruikbare boodschappentas mee, maar denk ook aan kleinere herbruikbare zakjes voor groenten, fruit en zelfs brood. Ook bij de notenwinkel in de buurt kijken ze al lang niet meer raar op als wij onze linnen zakjes of bokalen tevoorschijn toveren.
Geen zin om zelf met bokalen te zeulen? Bij Pieter Pot
leveren ze jouw boodschappen in glazen bokalen aan huis, en nemen ze de lege
bokalen achteraf ook mee terug om te reinigen en opnieuw te kunnen gebruiken.
Zo tof!
Tip 3: Leg een moestuintje aan
Heb je een tuin of terras? Veel plaats heb je niet nodig om zelf je eigen groenten, fruit of kruiden te kweken. Dit kan in de volle grond, maar zeker ook in kweekbakken of aparte potten. (De ideale zaaiperiode ligt voor de meeste groenten en fruit tussen maart en mei! ;-))
Eten bewaren
Tip 4: Vermijd vershoudfolie
Wij gebruiken sinds enkele jaren bijenwasdoeken in plaats van aluminiumfolie. Ze bestaan in verschillende formaten en in allerlei leuke prints, veel vrolijker dus dan dat saaie, lelijke zilverpapier. Mic Mac Madam Sanne liet eerder al zien hoe je ze gemakkelijk zelf kan maken!
Tip 5: Bewaar etensrestjes
Bij de verbouwing van onze keuken kozen wij bewust voor een kleine diepvries, waarin we etensresten bewaren in opbergdozen of stasher bags. Deze laatste zijn gemaakt uit siliconen en bovendien zelfsluitend, dus een ideaal alternatief voor plastic diepvrieszakjes.
Afwassen
Tip 6: Vermijd wegwerpsponzen
Wij gebruikten al langer wasbare vaatdoeken uit bio-katoen,
maar ontdekten onlangs ook composteerbare sponzen. Zelf kozen we voor een
schuurspons gemaakt van loofah, maar ze bestaan onder andere ook uit hennep, kokosvezel,
bamboe en cellulose.
Geen fan van spons? Ook een wasborstel kan een handig
alternatief zijn. Keuze genoeg dus om voor altijd komaf te maken met die
wegwerpsponsjes!
Tip 7: Gebruik solide of navulbaar afwasmiddel
Wist je dat afwasmiddel ook bestaat in zeepblokken? Net als handzeep dus! Logisch eigenlijk, want uiteindelijk bestaat liquide afwasmiddel voor bijna 90% uit water, dat gemengd is met zeepconcentraat. Beetje gek toch eigenlijk, als je dat zeepconcentraat even goed kan kopen in solide vorm? Zelf gebruik ik graag HappySoaps en Seepje.
Wie toch de voorkeur geeft aan vloeibaar afwasmiddel, kan dit gemakkelijk zelf maken door navultabs op te lossen in kraantjeswater. Merken als Brauzz en Klaeny verkopen ze in starterskit, inclusief sprayfles.
Nog een tip voor de vaatwasser: koop onverpakte of plasticvrij verpakte vaatwastabletten, of schraap wat afwaszeep in je machine.
Afval verwerken
Tip 8: Geen extra plastic in de vuilbak
Gebruik het kleinste formaat vuilniszakken van je gemeente om in je vuilbak te hangen. Zo kan die achteraf recht van je vuilbak naar de stoep!
Is je vuilbak te klein? Kies dan voor eco-plastic vuilniszakken van Sebio of Maistic.
Tip 9: Composteer
Wie een grote tuin heeft, kan gemakkelijk een compostbak installeren in een hoekje achteraan. Dezelfde techniek nabootsen op kleine schaal kan echter ook met een wormenbak. Deze neemt weinig plaats in, en kan zelfs op een balkon of binnenshuis gezet worden. Onze wormpjes bleken uiteindelijk eerder aan de luie kant, maar aangezien ik via vrienden veel positieve ervaringen hoor, lijkt het me zeker het proberen waard!
Zelf wonen we in de stad, met een kleine stadstuin. Dé afvalverwerkers bij uitstek, namelijk varkens zijn dus helaas geen optie voor ons, maar kippen zeker wel. Zij verwerken een groot deel van ons groenafval, en zijn bovendien ook gewoon leuk gezelschap! 😊
Voor wie zichzelf graag een cadeautje gunt, kan investeren in The Mulch. Dit toestel verwerkt je keukenafval tot plantenvoeding binnen 3 tot 5 uur. Voor wie geen centjes meer over heeft, kan beter voor de iets goedkopere, maar gelijkaardige Bokashi-techniek kiezen! ;-)
Voor de kids
Tip 10: Geen verpakkingen mee naar school
Nadert de eerste schooldag? Investeer dan meteen in een degelijke brooddoos, die jarenlang mee kan. Koop voor je kleine hartendief geen koeken in aparte verpakkingen, maar zo veel mogelijk in bulk of grote verpakkingen (zoals bv. letterkoekjes), en geef ze mee in snackdoosjes.
Op de school van mijn dochtertjes mogen er geen individuele koeken meegenomen worden. Ouders voorzien de juf om de beurt van grote verpakkingen koeken, die dan telkens uitgedeeld worden tijdens het vieruurtje. Zo is er geen competitie over wie de lekkerste koek bij heeft, en meteen een pak minder afval op school. Een leuke tip om voor te stellen aan de directie? :-)
Tip 11: Koop herbruikbare rietjes
Uit een rietje drinken, is toch altijd een beetje feest, niet?! Koop één keer een set herbruikbare rietjes aan, en je zit safe voor alle komende verjaardagsfeestjes (en cocktailavondjes met vriendinnen ;-))!
P.S.: Al deze producten in één handomdraai kopen, doe ik via Kudzu.
Lien, Mic Mac Madam uit Berchem