Shop till you drop, maar dan tweedehands
Bij Mic Mac Minuscule weten de Madammen vaak de mooiste tweedehands kleertjes op de geboortelijsten te zetten. Spons, diertjes, retro, kleurrijk, unisex, pastel, Scandinavisch, ... voor elke smaak zijn er in het tweedehands-circuit passende outfits te vinden. Wáár we die precies vandaan halen is beroepsgeheim (klinkt gewichtig, toch?!), maar voor de ouders die zó enthousiast zijn geworden van die kleine minikleertjes en graag zelf verder willen zoeken naar grotere maten, volgen hier wat tips.
Voor alle grotere kinderen, maar zeker ook voor alle volwassenen die allang niet meer groeien:
Met tweedehands kleding zit je altijd goed: duurzamer dan hergebruik kan niet en de uitsparing van nieuwe grondstoffen is niet te onderschatten. Goedkoper kan het ook niet. Tenminste, niet goedkoper dan nieuw fairtrade (eerlijk en duurzaam) gemaakt. Geregeld is echter nieuw bij een keten duurder dan tweedehands bij de kringloop. Geldbesparing is dus niet altijd een vanzelfsprekendheid. Grondstofbesparing is dat wel. Of ook niet?!
Tweedehands kleding is allang maatschappelijk geaccepteerd. Mijn kinderen vinden het doodnormaal. Sterker nog, ze vinden het cool als ze iets hebben dat niemand anders heeft - dat dat komt omdat het vaak al uit de mode is hebben ze nog niet door. Niet alleen kinderen hebben er geen moeite mee, ook volwassenen gaan steeds vaker bewust op zoek naar tweedehands, en vintage is hipper dan ooit.
Tweedekans
Soms blijkt tweedehands echter enkel tweedekans te zijn. Zo was ik net bij een adres om een stapel broeken voor mijn grote jongens te kopen, die ik via een advertentie van 2dehands.be had gereserveerd. Daar aangekomen bleek het echter iemand te zijn die allerlei superdupersoldenkoopjes op de kop had getikt en nu doorverkocht... Ik voelde me een beetje in de maling genomen, omdat ik er vanuit was gegaan dat alles op 2dehands tweedehands is. Een ander zou waarschijnlijk dolblij zijn met de nieuwe kleding, ik voelde me bedonderd.
Hier ging het dus om kleding die een tweedekans kreeg, omdat ze waarschijnlijk tot de allerlaatste afprijzing was blijven liggen in de winkel. Heb ik daardoor de kneusje uit de ketens gered? Of heeft dit niks meer met tweedehands te maken?
Drempels
'Ja maar, tweedehands kopen kost zoveel tijd!'
Dat klopt. Daar moet je tijd voor maken, als je de motivatie voelt om dat te doen. Iets anders kan ik er niet van maken...
'Ja maar, ik heb een heel moeilijke maat die nooit tweedehands te vinden is!'
Zeer waarschijnlijk ben jij niet de eerste persoon op aarde met jouw figuur, dus de kans dat er geen passende tweedehands kleding te vinden is is klein. Moest je een afwijkende maat hebben dan is het aanbod echter ook klein, dus dan is het alsnog zoeken naar een speld in een hooiberg. Sommige winkels sorteren op maat, dus dat zoekt al een stuk makkelijker. Uit eigen ervaring kan ik echter geen tips geven, want ik heb zo'n standaardmaat dat er genoeg te vinden is, maar tegelijk ook met bergen tegelijk de deur uitvliegt.
'Ja maar, tweedehands is versleten/ niet meer in de mode/ afgewassen/ te duur voor wat het is'
Soms wel ja, maar zoekt en gij zult vinden. Als je zin en tijd hebt.
Tweedehandswinkel
Het makkelijkste is natuurlijk om naar een fysieke winkel met tweedehands kleding te gaan. Je hebt dan de mogelijkheid om rustig te zoeken, te voelen, te passen, te vergelijken. Het aanbod tweedehands winkels is enorm aan het groeien, wat geen wonder is met zo'n kledingberg. Van kringloop tot exclusief design, van trouwjurken tot een bepaald merk, van een stoffig oubollig gangetje tot industriële pop-up - de variëteiten van winkels waar je gebruikte kleding kan kopen is net zo uiteenlopend als de verschillende 'gewone' winkels. Waar je in elke stad dezelfde winkels met hetzelfde aanbod tegenkomt, is tweedehands echter altijd een verrassing. Dat kan meevallen of tegenvallen.
Kies om te beginnen voor een goed gesorteerde winkel waar verkopers een percentage van de verkoop verdienen. De kans dat je daar mooie stuks tegenkomt is vele malen groter dan wanneer je bij de kringloop zoekt tussen textiel die gratis zijn weggegeven.
Vintagestores
Vintage kleding is de kleding die ten laatste uit de jaren 1980 komt. Vaak is het daardoor al gedragen, maar dat hoeft niet. Ongedragen stuks uit deze jaren is nog altijd vintage, maar dan nieuw. Retro is nieuw geproduceerde die verwijst naar kleding uit een bepaalde periode. Vooral kleding uit de jaren '50 en '60 is populair, dus let op met namaak. Niet dat dat minder goed is, maar vintage is geen vintage als het retro is. Ah ja!
Wil je graag originele vintage, kijk dan liever in gespecialiseerde vintagewinkels dan in standaard tweedehandswinkels.
Rommelmarkt
Wil je écht goedkoop kopen, dan zijn rommelmarkten, vlooienmarken, garagesales, kofferbakverkopen en consorten de beste plek. Aan mij is zoeken, grabbelen, bieden, afdingen en onderhandelen niet besteed, maar voor wie er een sport in ziet kan er de meest fantastische vondsten doen voor een schijntje.
Rommelmarkten zijn goudmijnen, maar soms moet je letterlijk diep graven. 's Ochtends vroeg zijn de mooiste pareltjes nog beschikbaar, aan het eind van de markt kan je de beste deals maken. Het is handig om van te voren een lijstje te maken van dingen die je zoekt of zou kunnen gebruiken, anders koop je al snel dingen die je helemaal niet wilde maar die je niet kon laten liggen voor dat geld...
Online
Het aanbod kleding op tweedehandssites is ontelbaar. Om daar mooie kleding tussen te vinden is niet makkelijk. De kwaliteit van kleding is moeilijk te beoordelen op foto's, daarom koop ik niet meer zo vaak online. Jassen en andere bijzondere kledingstukken nog wel, maar broeken, truien, shirts en rokjes zijn ook genoeg te vinden 'in het echt'.
Zoeken op merk haalt meteen interessante zoekertjes tevoorschijn, maar als het merk wordt genoemd weten de verkopers er vaak ook meteen een serieuzere prijs op te plakken.
Je kan er ook voor kiezen om enkel bij jou in de buurt te zoeken, dan heb je de mogelijkheid om het zelf af te gaan halen en het in het echt te zien en voelen alvorens te kopen.
Er zijn ook websites van winkels met tweedehands kleding, dan heb je vaak de kans om te terug te sturen als het toch niet je smaak of maat is.
Kortom, als je zin hebt om wat moeite te doen en er de lol van inziet om te zoeken, dan is de tweedehands kledingmarkt een goudmijn. Voor kinderen is het de moeite omdat ze zo snel groeien, en voor volwassenen is het juist de moeite omdat ze niet meer groeien.
En anders moeten de Mic Mac Madammen misschien maar eens gaan nadenken over een vervolg op de minikleertjes van de geboortelijsten ;-).
Geertrui, Mic Mac Madam Antwerpen