Waarom komen die muisjes vandaan? 

30-01-2019

Tradities, tradities, die mooie tradities toch...

In België zijn suikerbonen de klassieker bij de geboorte. In Nederland: beschuit met muisjes. Als kersverse Nederlandse (Mic Mac Madam) leerde ik - Lotte, afgelopen maanden al veel bij over de soms toch wel grote verschillen tussen Belgen en Nederlanders tijdens het geboortemoment (volg mijn verhalen via Instagram @micmacmadam.amsterdam) . 

Boeiend! 

Nederlandse vruchtbare muisjes*

Er is niet één duidelijk verhaal achter het ontstaan van de muisjes-traditie. De muisjes op het beschuitje zijn anijszaadjes omhuld met suikerglazuur. Vroeger dacht men dat anijs goed was voor de borstvoeding en ook zou helpen de baarmoeder terug te brengen tot de oorspronkelijke grootte. En muisjes werden Muisjes genoemd omdat dit diertje toen gezien werd als symbool van vruchtbaarheid. 


Belgische gedo(o)pte boontjes*

En de boontjes, waren blijkbaar ooit echte boontjes!

De eerste suikerbonen zouden al in de Middeleeuwen bestaan hebben. Het waren amandelbonen, gedoopt in honing. De vorm van de huidige suikerbonen is nog steeds gebaseerd op het uiterlijk van de amandel. 


Mic Mac Minuscule heeft geen beschuiten met Mic Mac Muisjes noch klassieke suikerbonen. We hebben gekozen voor andere originele alternatieven met een duurzaam kantje. 

Minder geschiedenis, maar minstens even leuk! ;-)

Lotte, Mic Mac Madam Amsterdam


 


*Bron: 24baby.nl & https://www.design-company.be/doopsuiker-een-bijzondere-traditie/