Wil jij ook een plasticvrije badkamer?

06-02-2021

Hoewel ik gewoonlijk geen voorstander ben van jaarlijkse goede voornemens, had ik voor 2020 toch een persoonlijk doel voor ogen, namelijk: een plasticvrije badkamer. Of toch alleszins zo plasticvrij mogelijk.
En anno 2021 kan ik met een zweem van trots en een schouderklopje voor mezelf bevestigen dat ik mijn doel bereikt heb, jochei! Geen PET-flessen meer, geen tubes meer, alsook een uiterst minimum aan wegwerpproducten.  Ach, ik word er instant blij van! :-)

Maar hoe begin je in godsnaam aan zo'n zero waste badkamer?

Een eerste tip is om eens even stil te staan bij de producten die allemaal in je badkamerkastje staan. Hoe vaak gebruik je ze? Heb je ze überhaupt wel allemaal nodig?

Ikzelf heb bijvoorbeeld een vrij gevoelige gezichtshuid, die gemakkelijk uitdroogt bij koud weer, maar dan weer snel vet aanvoelt na het aanbrengen van een gezichtscrème. Een vicieuze cirkel dus, die in mijn geval alleen maar in de hand gewerkt werd door het gebruik van allerlei zepen, scrubs, crèmes en lotions. Mijn beslissing was dus snel gemaakt: weg met dat alles! Gewoon 's morgens en 's avonds wat water in mijn gezicht plensen, en klaar is Kees. Ik zal niet beweren dat het voor iedereen ideaal is, maar it works perfectly for me!

Bekijk daarnaast ook even hoeveel verschillende soorten wasgel en shampoo er in de douche of op de badrand staan. Misschien wordt het eens tijd om hier met de grove borstel doorheen te gaan, en enkel die producten bij te houden die je ook écht nodig hebt?

Volgende stap: op zoek naar zero waste verzorgingsproducten

Tandpastatabletten

Sinds vorig jaar gebruiken we thuis geen vloeibare tandpasta meer, maar tandpastatabletten. Wij zijn héél tevreden van de Happy Tabs, waarvan je sinds kort ook refill boxes kan kopen. Ze hebben een heerlijk frisse muntsmaak en zijn ideaal qua grootte voor een goeie poetsbeurt.

Ik hoorde ook al veel goeds over de tabletten van Georganics en Hydrophil.

Shampoobars

In plaats van vloeibare shampoo zou ik aanraden om eens een shampoobar te proberen. Dit is shampoo in de vorm van een blok zeep. Ze bestaan ondertussen al in verschillende geuren, vormen en texturen, en worden gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Naast shampoobars bestaan er trouwens ook solide conditioners in dezelfde vorm.
Uiteraard is ieders haar verschillend, en dus kan het wel even zoeken zijn vooraleer je de ideale shampoobar gevonden hebt. Maar niet opgeven, want er bestaat werkelijk voor ieder wat wils!

Zelf gebruik ik graag de shampoobars van HappySoaps, N.A.E. of Helemaal Shea.

Image by pvproductions on Freepik
Image by pvproductions on Freepik

P.S.: Je kan uiteraard ook gaan voor 'No Poo', met andere woorden: nooit meer je haar wassen. Maar eerlijk gezegd, ben ik daar nog nét niet aan toe... ;-)

Waszeep

Net zoals er shampooblokken bestaan, is dit voor gewone lichaamszeep uiteraard hetzelfde. Je kan natuurlijk een gewone blok zeep kopen in de supermarkt (ik denk spontaan aan de goeie oude Sunlight-zeep, waarvan de bomma een kast vol van had), maar er bestaan vandaag de dag oneindig veel mogelijkheden voor alle huidtypes.

Wij wisselen graag af tussen de geurtjes van Dr. Bronner's, N.A.E. en HappySoaps.

Bodylotion

Ter vervanging van al die grote flessen bodylotion schaf je jezelf simpelweg een grote pot shea butter aan, en je kan weer even verder!

Deodorant

Ook deodorant bestaat in de vorm van blokken of crèmes, maar ik moet toegeven dat ik zelf nog geen geschikte vervanger vond voor mijn spray. Ik probeerde al de solide deo van Pachamamaï en de crème deo van We Love The Planet, maar ben toch nog niet helemaal tevreden. Maar ik geef niet op, want ook hier is dus de boodschap: gun jezelf wat tijd om het voor jou ideale product te vinden.

En hoe bewaar je al die zeepblokken dan?

Héél simpel: zeepzakjes! Ik had er tot over enkele maanden nog nooit van gehoord, maar wat een héérlijk handig gerief! :-)
We kochten er al van Hydrophil, maar ook van Dille & Kamille. En het handigste is: je kan de zakjes zelf als washandje gebruiken. Je wast je dus met de zeep nog in het zakje. Zo verlies je geen restjes zeep, en wordt je huid meteen goed gescrubd. Een heuse win-win dus!

Wij hingen een stang aan onze douchemuur met daaraan enkele haakjes (beide van Ikea) om de zeepzakjes aan op te hangen. Eentje voor de shampoobar, eentje voor mijn zeep en eentje voor de zeep van manlief. Meer moet dat niet zijn.

Om jullie alvast wat op weg te helpen in jullie zoektocht naar plasticvrije verzorgingsproducten, hier nog enkele handige tips en adresjes:

  • Ga eens een kijkje nemen op de eco-webshops Kudzu en Druantia, waar je allerlei ecologische producten vindt om op een hippe manier duurzamer door het leven te gaan, hoera!
  • Bij Kruidvat vind je steeds meer en meer shampoobars en zeepblokken in de rekken (o.a. van N.A.E. en Garnier).
  • Ook voor de meeste wegwerpproducten bestaan er gelijkwaardige vervangers. Zo gebruik ik enkel nog wasbare wattenschijfjes van Eva Mouton, die bovendien ook gewoon mooi en vrolijk zijn. 
  • Minimal Antwerp is een gezellige low waste shop (én webshop!) met non-food producten. Hier kan je ook je (glazen) flessen laten bijvullen met handzeep, (af)wasproduct, en nog veel meer. Zo hebben ze er trouwens ook een refill voor tandpastatabletten.
  • Vele zero waste shops, eco-bloggers of eco-liefhebbers geven tegenwoordig workshops of DIY-tips om zelf natuurlijke, verpakkingsvrije verzorgingsproducten te maken. Surf eens naar Minimal Antwerp, Marion Maakt of Zolea, en ga zelf aan de slag!

Lien, Mic Mac Madam uit Berchem